Torsten och Wanja Söderbergs prislogotyp.

Torsten och Wanja Söderbergs pris har delats ut för sista gången

Med anledning av Tomas Söderbergs bortgång har Torsten Söderbergs Stiftelse beslutat att Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk 2018 var det sista att delas ut. Röhsska museet som har delat ut priset och stått värd för pristagarutställningen kommer att fortsätta sitt arbete att uppmärksamma nordisk form i utställningar, genom samlingarna och med publika aktiviteter.

Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk har under ett kvarts sekel uppmärksammat nyskapande och framstående gärningar inom design och konsthantverk i Norden. Priset instiftades med anledning av 100-årsminnet av stiftelsens donator Torsten Söderbergs födelse och det har delats ut av Röhsska museet vid 25 tillfällen.

”Torsten och Wanja Söderbergs pris har varit en enastående kraft i arbetet att lyfta fram nordiska formgivare i 25 års tid. För den enskilda pristagaren har en ovärderlig möjlighet att få utveckla sin praktik öppnat sig. För Röhsska museet har priset varit tongivande i arbetet med att utvecklas till en ledande mötesplats för design och konsthantverk. Mötet med pristagarna har öppnat upp så väl samtalet om design med publik som stärkt museets samlingar. Samarbetet med de nordiska konstindustrimuseerna i juryarbetet har också gett ett nätverk som bidragit till nya kunskaper”, säger Nina Due, museichef på Röhsska museet.

Drivkraften bakom priset, Tomas Söderberg, mångårig ordförande för Torsten Söderbergs Stiftelse och en av tre söner till Torsten och Wanja Söderberg, gick bort i början av 2019. Tomas Söderberg var djupt engagerad i såväl prisets tillkomst, prisnämnd som praktiskt prisarbete och hans anda präglade priset starkt. Med anledning av Tomas Söderbergs bortgång har stiftelsen beslutat att Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk 2018 var det sista att delas ut.

”Det är ingen tvekan om att Torsten och Wanja Söderbergs pris kommer att vara saknat men Röhsska museet ska självklart fortsätta att lyfta fram nordisk design. Det goda samarbetet mellan Torsten Söderbergs Stiftelse och Röhsska museet fortsätter, bland annat genom forskningsprojekt som stiftelsen stöttar”, säger Nina Due.

2018 års pristagare Brynjar Sigurðarson och hans verk går att se på Röhsska museet fram till 19 maj 2019. Bland de tidigare pristagarna finner vi namn som Mats Theselius (Sverige), Peter Opsvik (Norge), Steinunn Sigurðardóttir (Island), Harri Koskinen (Finland), Ann-Sofie Back (Sverige), Henrik Vibskov (Danmark), Margrethe Odegaard (Danmark) och Daniel Rybakken (Norge).