Fredrik Bäckhed i laboratoriemiljö.
Foto Johan Wingborg

Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin till bakterieforskare

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat tilldela Fredrik Bäckhed, vid Göteborgs universitet, Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2016 ”för hans banbrytande upptäckter kring tarmflorans betydelse för kroppens ämnesomsättning”. Professuren ska främja internationellt ledande forskning inom medicin och uppgår till sammanlagt 10 miljoner kronor.

Det finns cirka tio gånger fler bakterier i vår tarmkanal än vad vi har celler i kroppen. Bakteriernas gener kompletterar våra egna och påverkar hur vi bearbetar och tar upp näringsämnen från födan. Fredrik Bäckheds forskningsfokus har varit att undersöka hur tarmfloran påverkar vår fysiologi och om den kan bidra till utvecklandet av ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Bäckheds forskning visar bland annat att bakteriefria möss inte utvecklar fetma.

– Det känns otroligt roligt att bli tilldelad denna utmärkelse som är ett kvitto på det arbete som forskargruppen lagt ner under drygt tio års tid. Söderbergprofessuren ger oss möjlighet att långsiktigt fortsätta arbetet med att undersöka hur tarmfloran kopplas till ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Vi kommer framför allt att undersöka de mekanismer som en diabetesframkallande tarmflora kan bidra till sjukdomsutvecklingen med, säger Fredrik Bäckhed.

Fredrik Bäckhed disputerade vid Karolinska Institutet 2002 på en avhandling om hur e-colibakterier, som ingår i tarmens normala flora, kan orsaka infektion i urinvägarna. Som postdoc på Washington University i St Louis fortsatte han att forska på tarmbakteriers hälsofrämjande egenskaper.

Fredrik Bäckhed är professor i molekylärmedicin sedan 2012 och leder i dag en forskargrupp vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som är specialiserad på tarmflorans betydelse för hälsan. Tillsammans med kollegor har han i flera uppmärksammade studier visat att ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar som diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom har direkt koppling till förändringar i bakteriefloran i våra tarmar.