Torsten och Wanja Söderbergs pris 2012 till den norske smyckeingenjören Sigurd Bronger

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2012 till den norske smyckeingenjören Sigurd Bronger

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Sigurd Bronger 2012 års pris på en miljon svenska kronor.

”Sigurd Bronger är en smyckeformgivare som verkar i den småskaliga och finkänsliga sfären; mellan det tidiga 1900-talets mekaniska industrialism, humor, kärlek till materialet, tid och det finslipade.

Brongers smycken är genusöverskridande, även om processen är lekfullt manlig – med kugghjul, finmekanik och underbara handgjorda förpackningar.

Tid behandlar han som ett material, vid sidan om mässing, ädelmetaller, diamanter och trä – allt noga utvalt och bearbetat under en lång gedigen process. Han berättade för oss, när prisnämnden besökte hans ateljé i Oslo att han skapar 3–4 nya objekt om året.

Industriromantik präglar Sigurd Brongers smycken och hans inspiration är instrument och maskiner. När jag ser och känner på Brongers smycken, känner jag mig som en liten pojke som besöker ett tivoli eller fångas upp i en underlig sagomekanisk värld – jag glömmer allt annat runt omkring mig.

Sigurd Brongers formkonst förändrar min bild av vad som är möjligt”, säger Ted Hesselbom, museichef, Röhsska museet.

Prisnämndens motivering

”Årets pristagare är smyckeingenjör. Med sina objekt bjuder han oss med på en resa i ett mekaniskt sagolandskap, fullt av pojkdrömmar och romantiska och lustfyllda spratt. Sigurd Bronger tar oss tillbaka till industrialismens tidiga formspråk och renässansens uppfinningar, eller till framtidens utopiska visioner. Tid är ett material vid sidan om ädla metaller, diamanter och trä, allt noga utvalt och bearbetat under en lång gedigen process.”

Priset delades ut vid en ceremoni på Göteborgs universitet den 5 november 2012.

Dokumentärfilm

En kort dokumentär om Sigurd Bronger där vi får se konstnären och designern på närmare håll. Filmen är gjord av Stavfel produktion, regi och producent: Carl Johan Engberg. Foto: Carl Johan Engberg och Richard Sandberg.

Utställning

Under perioden november 2012 till februari 2013 visar Sigurd Bronger ett urval av sina objekt vid en utställning på Röhsska museet.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2018 till den isländske designern Brynjar Sigurðarson

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Brynjar Sigurðarson årets pris om 1 miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Daniel Rybakken årets pris om 1 miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016 till den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Margrethe Odgaard 2016 års pris om 1 miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2015 till Ilkka Suppanen

Röhsska museets prisnämnd har beslutat att tilldela den finska designern Ilkka Suppanen Torsten och Wanja Söderbergs pris 2015 på en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2014 till den svenska modedesignern Ann-Sofie Back

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har beslutat tilldela Ann-Sofie Back årets pris om en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2013 till den isländske grafiske formgivaren Hjalti Karlsson

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Hjalti Karlsson årets pris på en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2011 till den danske modedesignern Henrik Vibskov

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Henrik Vibskov årets pris om en miljon kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2010 till den svenska designgruppen Front

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat designgruppen Front årets pris på en miljon kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2009 till finske formgivaren Harri Koskinen

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Harri Koskinen årets pris på en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2008 till den isländska modeskaparen Steinunn Sigurðardóttir

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Steinunn Sigurðardóttir årets pris på en miljon svenska kronor.

Sigurd Bronger

Sigurd Bronger är född i Oslo 1957. Han är utbildad guldsmed vid Oslo Yrkesskole och studerat ädelsmide och urmakeri vid Vakschool Schonhooven samt gravyr vid Royal stempel factory i Amsterdam. Sedan 1987 arbetar han som tekniker på NRK. Sigurd Bronger gör smycken som är till för att användas. Han använder material som trä, mässing och ädelmetaller och kombinerar dessa med ägg, ballonger eller glaslinser. Finmekanik blandas med humor. Han är en flitig utställare och har visat sina objekt bland annat på Nationalmuseet i Stockholm och Kunsthall i Bergen. Galleri RA i Amsterdam är hans ständige samarbetspartner och en av de få som säljer hans smycken.

Sigurd Bronger har mottagit flera priser, bland annat Norwegian Goldsmiths Design Award både 1996 och 2004. I boken ”Laboratorium Mechanum” presenteras samtliga av hans verk.