Svenska industridesignpionjärer – i bokform och utställning

Svenska industridesignpionjärer – i bokform och utställning

A&E Design är ett av de äldsta fristående industridesignkontoren i Sverige. De två grundarna var Hans Ehrich och Tom Ahlström och har vid sidan av ergonomidesign i hög grad bidragit till att göra svensk design känd internationellt. I år är det 50 år sedan företaget startades.

A&E Design står bakom formgivningen av många kända vardagsföremål och ergonomiska hjälpmedel. Flera av A&E Designs produkter från 1970- och 1980-talet tillverkas än idag. A&E Design har väckt uppmärksamhet för sina estetiska och innovativa kvaliteter, vilket resulterat i åtskilliga designpriser och artiklar i tidskrifter.

Museipallen Stockholm, ett uppdrag av Nationalmuseums dåvarande chef för konsthantverksavdelningen, finns på hundratals museer och konsthallar runt om i världen. En annan av klassikerna från offentliga miljöer är kölappsautomaten Turn-o-Matic.

A&E Design the Book

Boken om A&E Design är författad av Kerstin Wickman, journalist och professor i design- och konsthantverkshistoria. Ett av syftena med bokprojektet var att sätta in A&E Designs verksamhet i en kontext, beskriva relationen till samhällsförändringar och till den designdebatt som ägt rum under de 50 år som A&E Design existerat. Ett annat syfte är att ge en fördjupad inblick i designprocessen.

Den 7 november 2018 tilldelades A&E Design the Book Svenska Publishingpriset ”för en gedigen produktion med intressanta och välskrivna texter och väl sammanhållet visuellt manér”. Boken är utgiven av Centrum för Näringslivshistoria och har producerats med anslag från Torsten Söderbergs Stiftelse.

Läs mer
Förlaget Näringslivshistoria

Utställning

På Nationalmuseum i Stockholm firas A&E Designs 50-årsjubileum med en utställning i samband med museets återöppnande. I utställningen visas produkter, skisser och ritningar från Tom Ahlström och Hans Ehrichs rika produktion och från den donation av handgjorda modeller och prototyper som Nationalmuseum fått i gåva av företaget.

Utställningen pågår mellan 13 oktober 2018 och 13 januari 2019.

Läs mer
Nationalmuseum
img_0667

 

Beslut i 2019 års anslagsgivning

Torsten Söderbergs Stiftelse har 2019 beviljat drygt 18 miljoner kronor till forskning fördelat på ämnesområdena medicin, ekonomi, rättsvetenskap och övrigt.

Forskning som visar på vikten av vapenlagar belönas

Stockholmspriset i kriminologi är ett internationellt pris som utdelas av Stiftelsen för Stockholmspriset i kriminologi. Pristagarna utses av en oberoende internationell jury som leds av professorerna Lawrence Sherman och Jerzy […]

Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin till forskning om hjärnans utveckling

Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi tilldelas Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2018 för arbetet med att åstadkomma en detaljerad karta över den mänskliga hjärnan.

Ansökningsperiod 2019

Stiftelsens ansökningsperiod för 2019 är avslutad.

Torsten och Ragnar Söderbergs professur i ekonomi 2019 till forskning om klimat och ojämlikheter

Per Krusell är professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet. Hans forskning rör sig inom det breda ämnet makroekonomi. På senare år har Per Krusell bland […]

Stiftelsens verksamhetsår 2018

Torsten Söderbergs Stiftelse beviljade under 2018 cirka 53 miljoner kronor till forskning fördelat på ämnesområdena medicin, ekonomi, rättsvetenskap och övrigt. Nära 48 miljoner ur ordinarie anslagsgivning.

Torsten och Wanja Söderbergs nordiska pris i design och konsthantverk har delats ut för sista gången

Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk har under ett kvarts sekel uppmärksammat nyskapande och framstående gärningar inom design och konsthantverk i Norden. Priset instiftades med anledning av […]

Tomas Söderberg 1936–2019

Torsten Söderbergs Stiftelses ordförande fil.dr h.c. Tomas Söderberg har efter en kort tids sjukdom gått bort i början av det nya året i en ålder av 82 år.

Beslut i 2018 års anslagsgivning

Utgångspunkten i anslagsgivningen är donatorernas vilja och forskningsprojektens kvalitet. Var god avvakta beslutsbrev för definitivt besked och villkor för anslaget. Läs igenom anslagsvillkoren noga eftersom stiftelsen kan ha beviljat delar […]

Statligt assisterat narkotikabruk leder till minskad brottslighet

Stockholmspriset i kriminologi 2019 tilldelas Schweiz tidigare förbundspresident Ruth Dreifuss och den amerikanska professorn Peter Reuter för deras pionjärarbete som på ett väsentligt sätt förbättrat behandlingen av narkotikamissbruk.

Nästa sida »