Söderbergska handelspriset 2012 till Jarno Vanhatapio

Söderbergska handelspriset 2012 till Jarno Vanhatapio

Det Söderbergska handelspriset tilldelades i år till en entreprenör som har bidragit till att utveckla försäljning och distribution med hjälp av internet. Priset gick till Jarno Vanhatapio som startade nätbutiken Nelly.com.

Pristagaren belönas enligt juryns motivering ”för hans sätt att utnyttja kommunikation över internet till att forma ett nytt konsumentbeteende och skapa nya och effektiva distributionsvägar för varor och tjänster.”

Det Söderbergska handelspriset delas ut till den eller dem som genom framstående teoretiska eller praktiska insatser bidragit till utvecklingen inom distributionsområdet i vid bemärkelse.

– De senaste åren har en rad unga svenska entreprenörer revolutionerat våra konsumtionsvanor på internet, vad gäller allt från musik till mode. Jarno Vanhatapio är en av dessa pionjärer, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg som är ordförande i juryn för det Söderbergska handelspriset.

Priset är det största i sitt slag i Sverige och delas i år ut för 24:e gången. Prissumman är på 500 000 kronor.

Prisutdelningen och prisföreläsning ägde rum i samband med Svensk Handels årsstämma den 7 maj 2012.

Söderbergska handelspriset 2013 till professor Klas Nyberg och docent Fredrik Sandgren

Det Söderbergska handelspriset tilldelas två forskare i ekonomisk historia för deras arbete med att synliggöra handelns utveckling genom tiderna.

Söderbergska handelspriset 2011 till professorerna Karin M. Ekström och Magnus Söderlund

Det Söderbergska handelspriset tilldelas Karin M. Ekström och Magnus Söderlund för sina studier av konsumenters beteenden.

Söderbergska handelspriset 2010 till Anders Lönner

Det Söderbergska handelspriset tilldelas Anders Lönner för sina djärva strategier att utvecklat Meda till ett internationellt läkemedelsföretag.

Söderbergska handelspriset 2009 till professorerna Gunilla Jönsson och Mats Abrahamsson

Det Söderbergska handelspriset tilldelas Gunilla Jönsson och Mats Abrahamsson för deras forskningsinsatser om logistik och förpackningar.

Jarno Vanhatapio

Jarno Vanhatapio är född 1978. I grunden har han en utbildning som murare och har arbetat som byggare. I tre år var han anställd vid en norsk oljeplattform för att ha råd med planerna att starta eget. År 2003 startade han näthandelsföretaget Nelly.com och drev det från sin lägenhet i Borås. Inriktningen var damunderkläder och försäljningen fick fart redan från starten. På något år omsatte verksamheten redan ett par miljoner.

Trenden fortsatte och företaget har idag ett brett sortiment av både herr och damkläder, accessoarer och skönhetsprodukter. År 2007 köptes bolaget till 90% av e-handelsföretaget cdon som ingår i MTG-koncernen.