Torsten och Wanja Söderbergs pris

Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk, på en miljon svenska kronor, utdelas av Torsten Söderbergs Stiftelse för nyskapande och framstående gärning inom konsthantverk, design och mode i Norden.

Priset tillkom med anledning av 100-årsdagen av Torsten Söderbergs födelse den 4 november 1894. Det delas ut av Röhsska Konstslöjdmuseet i Göteborg och ges till person verksam i något av de nordiska länderna.

Bland de designpriser där pristagaren väljs av en prisnämnd och priset utdelas årligen utgör Torsten och Wanja Söderbergs pris det största i världen.


Tomas Söderberg – A Short Documentary

En film om designälskaren Tomas Söderberg, Torsten Söderbergs Stiftelses ordförande och representant i prisnämnden för Torsten och Wanja Söderbergs pris. Filmen är gjord av Carl-Johan Engberg, Stavfel produktion 2013.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2018 till den isländske designern Brynjar Sigurðarson

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Brynjar Sigurðarson årets pris om 1 miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Daniel Rybakken årets pris om 1 miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016 till den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Margrethe Odgaard 2016 års pris om 1 miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2015 till Ilkka Suppanen

Röhsska museets prisnämnd har beslutat att tilldela den finska designern Ilkka Suppanen Torsten och Wanja Söderbergs pris 2015 på en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2014 till den svenska modedesignern Ann-Sofie Back

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har beslutat tilldela Ann-Sofie Back årets pris om en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2013 till den isländske grafiske formgivaren Hjalti Karlsson

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Hjalti Karlsson årets pris på en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2012 till den norske smyckeingenjören Sigurd Bronger

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Sigurd Bronger årets pris på en miljon svenska kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2011 till den danske modedesignern Henrik Vibskov

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Henrik Vibskov årets pris om en miljon kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2010 till den svenska designgruppen Front

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat designgruppen Front årets pris på en miljon kronor.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2009 till finske formgivaren Harri Koskinen

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Harri Koskinen årets pris på en miljon svenska kronor.

Tidigare mottagare
2017Daniel Rybakken
2016Margrethe Odgaard
2015Ilkka Suppanen
2014Ann-Sofie Back
2013Hjalti Karlsson
2012Sigurd Bronger
2011Henrik Vibskov
2010Front: Sofia Lagerkvist,
Charlotte von der Lancken,
Anna Lindgren
2009Harri Koskinen
2008Steinunn Sigurðardóttir
2007Norway Says: Torbjørn Anderssen,
Andreas Engesvik, Espen Voll
2006Ole Jensen
2005Gruppen bakom Volvo YCC
(Your Concept Car)
2004Janna Syvänoja
2003Sigurður Gústafsson
2002H.C. Ericsson
2001Björn Dahlström
2000Peter Opsvik
1999Nordiska kritiker: Kaj Kalin,
John Vedel-Riper,
 Jorunn Veiteberg,

Adalsteinn Ingólfsson,

Kerstin Wickmann
1998Louise Sass
1997Mats Theselius
1996Brita Flander
1995Liv Blåvarp
1994Jane Reumert

Det Söderbergska priset, på en miljon kronor, tilldelas vartannat år framstående forskare inom ekonomi eller rättsvetenskap och vartannat år inom medicin.

» Läs mer

Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk, på en miljon svenska kronor, utdelas för nyskapande och framstående gärning inom konsthantverk, design och mode i norden.

» Läs mer

Det Söderbergska handelspriset tilldelas den som genom framstående teoretiska eller praktiska insatser bidragit till utvecklingen inom distributionsområdet.

» Läs mer

Det Söderbergska journalistpriset utdelas för framstående vetenskapsjournalistisk insats, särskilt till den som bidragit till spridande av kunskap om medicin, ekonomi eller juridik.

» Läs mer