Mölndals stadsmuseum levandegör historien

Mölndals stadsmuseum levandegör historien

Den 22 september 2019 släpps appen ENTER Mölndal – Tulebosjön – en platsspecifik upplevelse om de bronsåldersfynd som gjorts vid Tulebosjön i Kållered.

ENTER Mölndal är resultatet av projektet Gestaltade platser, medskapande historia i närmiljön som drivs av Mölndals stadsmuseum i samarbete med RISE Interactive och Marika Hedemyr Projects och genom stöd av Torsten Söderbergs Stiftelse.

Intill Tulebosjön i Kållered har arkeologer gjort ett mycket stort fynd av kokgropar i rad. Under bronsåldern fanns här eldar som brann i långa rader längs åsen, ovanför det som nu är badplatsen. Platsen har väckt många frågor hos forskare. Varför byggde man kokgroparna just här vid sjön? Och vad användes de till? I appen får man uppleva olika alternativ och genom augmented reality (AR)-teknik ges en unik möjlighet att resa i tiden och uppleva hur platsen kan ha sett ut för flera tusen år sedan.

Syftet med projektet är att öka medvetenheten om det historiska djupet i närmiljön och stimulera en gemensam ansvarskänsla för platsen – kulturarvet – och dess utveckling. I juni 2019 lanserades även ENTER Mölndal – Kvarnbyn.

Man behöver en smartphone med stöd för ARKit eller ARCore. Appen laddas ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. För promenaden behövs hörlurar men ingen internetuppkoppling. Upplevelsen vänder sig till familj och barn från 9 år.

Läs mer

Mölndals stadsmuseumENTER Mölndal

Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin till forskning om hjärnans utveckling

Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi tilldelas Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2018 för arbetet med att åstadkomma en detaljerad karta över den mänskliga hjärnan.

Ansökningsperiod 2019

Stiftelsens ansökningsperiod för 2019 öppnar den 10 augusti och stänger den 1 september kl. 17.00.

Torsten och Ragnar Söderbergs professur i ekonomi 2019 till forskning om klimat och ojämlikheter

Per Krusell är professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet. Hans forskning rör sig inom det breda ämnet makroekonomi. På senare år har Per Krusell bland […]

Stiftelsens verksamhetsår 2018

Torsten Söderbergs Stiftelse beviljade under 2018 cirka 53 miljoner kronor till forskning fördelat på ämnesområdena medicin, ekonomi, rättsvetenskap och övrigt. Nära 48 miljoner ur ordinarie anslagsgivning.

Torsten och Wanja Söderbergs nordiska pris i design och konsthantverk har delats ut för sista gången

Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk har under ett kvarts sekel uppmärksammat nyskapande och framstående gärningar inom design och konsthantverk i Norden. Priset instiftades med anledning av […]

Tomas Söderberg 1936–2019

Torsten Söderbergs Stiftelses ordförande fil.dr h.c. Tomas Söderberg har efter en kort tids sjukdom gått bort i början av det nya året i en ålder av 82 år.

Beslut i 2018 års anslagsgivning

Utgångspunkten i anslagsgivningen är donatorernas vilja och forskningsprojektens kvalitet. Var god avvakta beslutsbrev för definitivt besked och villkor för anslaget. Läs igenom anslagsvillkoren noga eftersom stiftelsen kan ha beviljat delar […]

Svenska industridesignpionjärer – i bokform och utställning

A&E Design står bakom formgivningen av många kända vardagsföremål och ergonomiska hjälpmedel. I år är det 50 år sedan företaget startades.

Statligt assisterat narkotikabruk leder till minskad brottslighet

Stockholmspriset i kriminologi 2019 tilldelas Schweiz tidigare förbundspresident Ruth Dreifuss och den amerikanska professorn Peter Reuter för deras pionjärarbete som på ett väsentligt sätt förbättrat behandlingen av narkotikamissbruk.

Torsten Söderbergs Stiftelse välkomnar ny kanslichef

Närmast kommer Sabina från Uppsala kommun där hon varit chef för kulturförvaltningens stabsavdelning. Tidigare var hon även chef för Stadsbiblioteket i Uppsala. Sabina har akademisk bakgrund inom konstvetenskap samt biblioteks- […]

Nästa sida »